Sommige specialisten vergelijken de paardenrug met een viool. De ruggengraat van het paard is het houten lichaam van het instrument en de spieren zijn de snaren. Als de spieren en andere zachte weefsels van het paard de wervelkolom bewegen, moeten de structuren die overeenkomstig uitrekken en strekken om het hele instrument – de rug – te laten functioneren. Het vermogen van het paard om zijn rug te gebruiken is afhankelijk van goed ontwikkelde en gezonde spieren. Onderbenutte, geatrofieerde, spastische of anderszins pijnlijke spieren verstoren de voortbeweging van het dier. Helaas is dit soort spierschade vaak het gevolg van een veelvoorkomende, vaak over het hoofd geziene boosdoener: slecht passende zadels.
Het belang van een zadel dat past.
Stel je voor dat je een 5K loopt met gympen die te klein en te strak voor je voeten zijn, waardoor je bij elke voetstap een zinderende pijn voelt. Of stel je een atleet voor die een parcours met horden probeert af te leggen terwijl hij een spijkerbroek draagt met strakke knopen die in de huid graaft en oncomfortabele wrijving veroorzaakt bij de naden. Ongetwijfeld kunnen pijn, kreupelheid, spieratrofie en gedragsmatige weerstand bij het bereden paard veel in verband worden gebracht met een onjuist passend zadel. Omdat zadels schade kunnen aanrichten als ze verkeerd zijn aangemeten, verdienen ze aandacht in een juist management.
Wanneer het tijd is om een zadelpasser te bellen
Het is cruciaal om een zadelpasser in te schakelen wanneer het lichaam van je paard om verschillende redenen is veranderd. Daarbij is het van belang om je zadel minstens twee keer per jaar te controleren. Wanneer je ook zeker aan een zadelpasser mag denken is bij de volgende scenario’s:
- Extreme gewichtstoename of -verlies. Dit kan gepaard gaan met aanzienlijk spierverlies door een periode van inactiviteit, verminderde inname van voedingsstoffen of zelfs een systemische ziekte.
- Het starten (of herstarten) van een paard onder het zadel. Beginnen met trainen met goed passend zadel is beter dan later problemen oplossen.
- Een paard revalideren na een periode van stalrust vanwege een blessure. De vorm van de bovenlijn zal veranderen bij de overgang van inactiviteit naar werk en moedigt paardeneigenaren aan om de zadelpasvorm te laten beoordelen tijdens het revalidatieproces.
- Een verandering in ruiters. “Kromme ruiters maken kromme paarden,”. Onderzoekers hebben aangetoond dat ruiters die te groot zijn voor het zadel, uit balans zijn of scheef zitten een ongelijke krachtverdeling over het zadel creëren (Bondi et al., 2019). Deze ongebalanceerde ruiters kunnen daadwerkelijk de kwaliteit van hun zadel veranderen, waardoor ongebalanceerde, asymmetrische zadels ontstaan.